Sosyal Medya

Coğrafyamız

Filistin’de öfke dinmiyor

Batı Şeria’da yaşanan büyük protestoların ardından İsrail güvenlik güçleri, Filistinlilerin evlerine baskın düzenledi. Batı Şeria’da ve Kudüs’te çatışmalar devam ederken, İsrail askerinin müdahalesinde iki Filistinli ağır yaralandı.



Ä°srail'in Mescid-i Aksa'ya ihlâlleri ve Yahudi yerleÅŸimcilerin ÅŸiddetine tepki olarak baÅŸlayan Filistinli öfkesi dinmiyor. Batı Åžeria’daki Yahudi yerleÅŸimciler ÇarÅŸamba sabahı 18 yaşındaki bir Filistinli kadını silahla vurdu. Ä°srail polisi, kadına taÅŸ attığı için ateÅŸ açıldığını ifade etti ancak kimin ateÅŸ açtığını belirtmedi. Al Jazeera’nin Kudüs muhabiri, Filistinli gencin saÄŸlık durumunun ciddi olduÄŸunu aktardı. Olay iki Yahudi yerleÅŸimini birbirine baÄŸlayan yola yakın Beyt Sehir kasabasında yaÅŸandı. Burada Yahudi yerleÅŸimciler ve Filistinliler arasında sık sık çatışma yaÅŸanıyor. 

Salı günü de Batı Åžeria’daki büyük protestoların ardından, Ä°srail güvenlik güçleri gece saatlerinde baskınlar düzenledi. Baskınlar iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’nın Nablus kenti ve Al Halil’in Halhul ilçesi merkezliydi. Onlarca ev aranırken 22 Filistinli tutuklandı. Batı Åžeria’nın farklı noktalarında ve Kudüs’te Ä°srail güvenlik güçleriyle Filistinliler arasında çatışmalar devam etti. Ä°srail askerinin açtığı ateÅŸte iki Filistinli ağır yaralandı. 

 Ä°srailli yetkililerle Filistin yönetimi, patlak veren duruma karşı gece bir güvenlik toplantısı düzenledi. Toplantıdan sızan bilgilere göre, iki taraf sokakları yatıştırmak konusunda anlaÅŸtı.

Filistinli yetkililer, Ä°srail'den güvenlik önlemleri ve baskıları azaltmasının yanı sıra Yahudi yerleÅŸimcileri kontrol altına almasını istedi. Ä°srailli yetkililer ise Filistin yönetiminden protestocuların Ä°srailli askerlerle temas noktalarına ulaÅŸmasını engellemesini istedi.

Filistin Kızılayı dünkü çatışmalarda yaklaşık 200 Filistinli'nin yaralandığını veya nefes alma zorlukları yaÅŸadığını açıkladı. Kızılay gerçek mermi isabet eden iki Filistinli'nin durumunun kritik olduÄŸunu da belirtti.

Filistinli çocuk uÄŸurlandı

Ä°srail güvenlik güçleri tarafından öldürülen 13 yaşındaki Filistinli çocuk Abdürrahman Ubeydullah’in cenazesine dün binlerce Filistinli katıldı. Ä°srail güvenlik güçleri ise Salı günü geçtiÄŸimiz yıl içinde Ä°sraillilere karşı eylem düzenleyip öldürülen üç Filistinli'nin evini basıp dinamitle patlattı.

 

Ä°srail güvenlik güçlerinin öldürdüÄŸü 13 yaşındaki Filistinli çocuÄŸun cenazesine birlerce Filistinli katıldı.
[FotoÄŸraf: Reuters]

 

Ä°ÅŸgal altındaki Batı Åžeria’da Yahudi yerleÅŸimciler yolları kesip Filistinlilerin araçlarının geçiÅŸine izin vermedi. Görgü tanıkları yüzlerce yerleÅŸimcinin Nablus ile Kalkiliyye kentlerini birbirine baÄŸlayan yolu kestiklerini ve Filistinlilerin araçlarına taÅŸla saldırdıklarını anlattı. Tanıklara göre Ä°srail ordusu yolları kesen yerleÅŸimcilerin güvenliÄŸini saÄŸladı. Yollar ise böylelikle tamamen trafiÄŸe kapatılmış oldu.

YerleÅŸimciler Nablus kentinin kırsalındaki Ceyt kasabasını bastı. Oradaki Filistinlilerin evlerini taÅŸladı. Yerel Filistinli savunma ekipleri karşılık verince iki tarafın arasında çatışmalar çıktı.

GeçtiÄŸimiz dönemde aşırılıkçı Yahudi grupların Mescid-i Aksa’ya yönelik baskın ve ihlalleri nedeniyle Filistin’de gerginlik tırmanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AFP ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.